Металопрокат і його види

Металопрокат і його види

У наш час металопрокат і вироби з нього надзвичайно популярні в будівництві та машинобудуванні. Сьогодні металопрокат виготовляється з таких металів, як мідь, залізо, свинець, сплави сталі. Метали підрозділяються на кольорові й чорні. Відповідно, і металопрокат буває чорним (продукція із заліза, сталі, чавуну і їх сплавів) і кольоровим. До типу кольорового металопрокату відносять продукцію з легких металів (магній і алюміній), рідких (неодим і вольфрам), дорогоцінних (платина, срібло й золото), важких (цинк, мідь, свинець) і навіть радіоактивних (сплави з ураном і стронцієм).

Зрозуміло, що кольоровий металопрокат використовується рідше, чим чорний. Це пов’язане з тим, що міцність і стійкість продукції з кольорових металів поступається аналогічним зі сталі й чавуну, та й у виробництві обходиться дорожче.

Кольоровий металопрокат використовується в тих сферах, де потрібні його специфічні властивості: наприклад, в електротехніку й електроніці, медицині, приладобудуванні, авіації й виробництві космічного встаткування. Чорний металопрокат можна умовно поділяється на три типи:

  • сталі різних сплавів;
  • чавун (сірий, ковкий і високоміцний);
  • феросплави (для виробництва легованих сталей).

Заготовки чорного металопрокату використовуються при виробництві балок, паль, труб, рейки, а також вагонів, корпусів автомобілів і багато іншого. Як правило, виділяють чотири основні види металопрокату:

  • балка;
  • арматура;
  • куточок;
  • швелер;
  • труба.

Поговоримо про кожний з видів детальніше. Балка являє собою великогабаритний виріб, який використовується в першу чергу у будівельній сфері. Даний металопрокат використовується для будівництва перекриттів і колон, залізничних і автомобільних мостів, опор і веж. Сьогодні балки є практично самим популярним виробом з металопрокату, оскільки будівельна сфера користується попитом у всі часи.

Арматура – ще один виріб з металопрокату. Виглядає як прут, діаметр якого змінюється в досить широкому діапазоні. Арматура виробляється зі сталі, обробленої способом гарячого катання. Цей металовиріб застосовується для посилення будівельних конструкцій. Процедура армування, тобто впровадження в архітектурну конструкцію арматурних виробів з метою її зміцнення, дозволяє значно підвищити строк експлуатації будинку або спорудження.

Металопрокат за назвою «арматура» випускається в безлічі різних видів і розмірів. Як правило, її відрізняють по діаметру й типу покриття (гладка або рифлена). Більшим попитом користується арматури з рифленим покриттям, оскільки вона краще з’єднується з бетоном. Крім діаметра й типу покриття арматури може різнитися по типу сталі, що відбивається на її характеристиках. Крім того, найчастіше з арматури роблять складені металовироби (пучки, канати, троси).

Кутик – металева пластина, зігнута уздовж під кутом дев’яносто градусів. Також знаходить застосування в сфері будівництва в якості зміцнювальної (армуючої) деталі. Кутики виробляються з різних видів сталі, різної довжини, що впливає на їхні експлуатаційні характеристики.

Металопрокат, що має вигляд “П” перетин виготовляється на спеціальних станах і має назву “швелер”. Швелер має безліч різновидів, які різняться градусом нахилу граней (з ухилом усередину або паралельними гранями), а також співвідношенням полиць (з різними та рівними полицями).

Одним із широко розповсюджених виробів з металопрокату є труби. Труби використовуються в будівництві житлових приміщень, заводських корпусів, трубопроводів, тобто скрізь, де потрібне переміщення рідин або газів. Діапазон діаметрів труб надзвичайно широкий – від 30 міліметрів до 1280 мм, що використовуються при будівництві нафтопроводів. Довжина труби також може коливатися в діапазоні від чотирьох до дванадцяти метрів. Найчастіше використовуються труби круглого перетину, але виробники пропонують і труби квадратного, овального або прямокутного перетину. Про популярність даного виду металопрокату свідчить той факт, що в нашій країні в останні роки сформувався ринок труб, що були у вживанні, на якому можна придбати продукцію, яка вже експлуатувався раніше за більш низькою ціною.

Крім наведених вище типів металопрокату у промисловості й будівництві знаходить застосування листовий металопрокат, у тому числі, з цинковим покриттям.